Facebook kui turuväljak, mis on muutumas kurjaks

Facebooki järjest jaburamaks muutuv keeldude ja piirangute, käskude ja karistuste kaootiline rägastik muudab nõutuks.

Ühest küljest võib muidugi öelda, et tegu on kõigest ühe sotsiaalmeedia platvormiga, kui see ei meeldi, siis ära kasuta seda! Seda enam, et tegu on nö tasuta meediumiga, mis on vaba oma reeglite määramises. Kui ei meeldi, siis mine ära.

Teisalt on aga tegu siiski suurima meediumiga omas valdkonnas, milles ka meie kasutajaid on enam kui tosina aasta sees mugavalt tundnud, jagades kassipilte, reisimuljeid ja hoides üleval suhteid kaugelt rohkemate inimestega, kui nad muidu iial suudaks.

Kujutage ette endale sellist keskmist linnakest, mille keskpuktinks on kujunenud turuplats, kus mitte ainult ei kaubelda vaid suheldakse, loetakse kuulutustahvlilt uudiseid ja kuulatakse maitsvaid kuulujutte.

Ja nüüd avastavad need head linlased aeg-ajalt, et turuväravad on kas lukus või ümber tõstetud, putkad ilma ette hoiatamata maha lammutatud ja turukordnikule on antud vaba voli oma suva järgi turulistele peksa anda. Seejuures kostab turunurkadesse seatud valjuhäälditest haukuvaid käredaid käske ja keelde, ähvardades „kogukonna reeglite“ rikkumise korral kehtestada sisenemiskeeld.

Minu enda kasutajakogemus on viimasel ajal üha frustreerivam. Mõnikord eemaldatakse mõni postitus kohe ja koos arusaamatu hoiatusega „näib, et üritad saada laike ja vaatamisi keelatud meetoditega“. Teinekord kaovad mingid ammused postitused täies vaikuses. Kolmandal juhul saan vastu pead kasutamispiirangute või blokeeringutega.

Kuna olen seda platvormi kasutanud kaugelt üle kümne aasta aktiivselt nii lihtinimese, politoloogi kui ettevõtjana, siis on see trend minu jaoks ülimalt häiriv. Olles ühtlasi ka mitmete FB-gruppide administraatori rollis, tean et enamik kasutajaid on selle platvormiga liitunud samuti u tosin aastat tagasi ning uusi kasutajaid ilmub vähem kui vanu olijaid kaob.

Tegemist on seega hääbuva meediumiga, mis on nüüd siis lisaks asunud aktiivsele enesetapumissioonile, peletades ka neid, kel harjumuse ja nostalgia ajel on püsisuhe selle turuplatsiga. Eks ilmselt tuleb kunagi jällegi nö kultuurikatkestus üle elada, võttes kasutusele mõni järgmine ja kasutajasõbralikum platvorm.

Seniks aga kordan – tegu on suurima ja mõjukaima keskkonnaga, kes võib enda puhastamise ja reformimisega ise endale jalga lasta, visates koos pesuveega välja ka lapse ehk omaenda kasutajaskkonna.
---
lugu ilmus siin

Comments

Popular posts from this blog

Halvasti on hästi

Tihased on tüdrukud