Äärmiselt segadust-tekitav film "Дорогие товарищи!"

Misasi see nüüd oli, mida ma just vaatasin? Ajalooline draama Venemaa punaminevikust? Jah, tehniliselt küll. Aga ... miks ja kuidas ja just nüüd ja üleüldse?

Ülilühidalt: NSVL, 1962.a. Peategelane: keskealine nais-kommunist, kes on hirmunult uhke nõukogude korra üle ja kõkide hädade puhul kordab: "vat Stalinit oleks vaja, siis seda jama poleks!"

Taustalugu: Novotšerkasski töölised hakkavad mässama kõige klassikalisemal põhjusel: hinnad ronivad ülesse, kaupu ei jätku, niigi räbalad palgad langevad. Töölised peatavad tehaste töö, võtavad kätte uue aja ikoonid (Lenini pildid ja punalipud) ning lähevad õiglust nõudma.

Peategelane, kes on ühtlasi aktiivne kommunist ja linna juhtkonna liige, nõuab avalikult mässajate karmi karistamist kuni mahalaskmiseni välja. Samal ajal on tema tütar "mässajate" hulgas ja vana isa tõmbab kodus selga valgekaartlasest kasakavormi.

Linna tuuakse väed. Naine juhtub nägema, kuidas parteikomitee pööningule läheb KGB snaiper, mõni kaader hiljem hakkavad linnatänavail kõlama lasud (sõdurid tulistavad õhku) ja surema inimesed (snaiperid töötavad täpselt). 

Naine otsib hullunult oma tütart surnukuurist ja haiglast, jõudes otsapidi kalmistuni välja, olles veendunud et tütar tapeti. Samal ajal üritatakse väljakuid verest puhtaks pesta, kuid kuna kuuma ilmaga on veri sinna tardunud, siis asfalteeritakse väljak üle, rajatakse samasse kiirkorras tantsuväljak ja aetakse nõukogude noored käsukorras tantsima, ehkki ümberringi on komandanditund.

---

Peamine emotsioon läbi kogu filmi - õõv nõukogude korra jäledast silmakirjalikkusest, valetamisest, varjamisest ja halvavast hirmust. 

Peamine küsimus: mis ja kuidas on juhtunud, et film ilmus riiklikul heakskiidul nüüd, nov 2020? Ajal, mil Venemaal endal kestab Habarovskis protest juba neljandat kuud. Ajal, kui Valgevenes toimub presidenditooli külge klammerdunud diktaatori vastane mäss. Ajal, kui Venemaa painutab omaenda poliitilist süsteemi, kindlustamaks vananevale Putinile pehmet aset. Ajal, kui nõukogude süsteemi heroiseeritakse.

Ja see film saab Venemaa poolt nominatsiooni "Osrarile". Saab endale eraldi pesa Venemaa peamise propagandakanali kodulehel. 

Ma kindlasti jätsin kõrvale ja vahele kümneid detaile, mida oskaks näha kinomaailmas paremini orienteeruv vaataja ja/või professionaalne ajaloolane. 

Kas see on hoiatus-film stiilis: "vaadake mis võib juhtuda, kui te mässama hakkate"? Kas keegi oskab mulle seda paremini seletada?

---

pilt võetud siit

Comments

Popular posts from this blog

Facebook kui turuväljak, mis on muutumas kurjaks

Halvasti on hästi

Tihased on tüdrukud