Karistussõnastik

„Eestis valitseb ammu küprok!“, „Me oleme libisemas laktoosi!“ „Need seal Toompeal on kõik kandlekalead!“

Et ühest küljest on olemas oskussõnastik. Erialaste mõistete kogum, mida vastava valdkonna spetsialistid pruugivad, seejuures tihtipeale täsustades, et „selle all ma pean silmas seda ja toda“, sest teavad, et alati on olemas tõlgendusvõimalused.

Ja teisest küljest on olemas karistus. Erakordne ja veider piinamisvõte, mida tajuvad needsamad spetsialistid, kuuldes kuidas oskussõnu väärkasutatakse.

Ma võin vaid kujutada ette neid pisaraid, mida valavad meedikud, kuuldes kaaskodanike arutelusid meditsiini teemal. Või arhitektide/disainerite kannatusi, kuulates klientide kommentaare. Automehhaanikute allasurutud ohkeid, kui tehnikakauge kunde üritab seletada, mis massinaga valesti on. Igal erialal on oma siseringi naljad, mida tehakse kõrvalseisjate arvel, teemaks viimaste ignorantsus ja sellega kaasnev enesekindlus.

Meid ümbritseb pilvede kaupa võõr- ja väärsõnu, mille kasutamisel oleks mõistlik ennem sisse hingata ja vaadata järele, mida see sõna tegelikult tähendab.

„Eestis valitseb ammu totalitarism!“, „Me oleme libisemas kommunismi“, „Need seal Toompeal on kõik populistid“. Ja politoloog minus naeratab kurvalt, teadmata kas nutta või naerda. Ju ma siis olen seda karistust väärt ja inimesed – need on imelised!


Comments

Popular posts from this blog

Facebook kui turuväljak, mis on muutumas kurjaks

Halvasti on hästi

Tihased on tüdrukud